fbpx

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Ποια είναι η IP μου;

3.149.251.155

Τι είναι η IPv4 και η IPv6;

Τα IPv4 και IPv6 είναι απλά διαφορετικές εκδόσεις των διευθύνσεων IP. Όταν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά διευθύνσεις IP, όλες ήταν IPv4. Αποτελείται από 4 σύνολα αριθμών, που κυμαίνονται μεταξύ 0 και 255, και εμφανίζονται κάπως έτσι «192.168.1.1». Το IPv6 είναι η νεότερη έκδοση των διευθύνσεων IP και αναπαριστάται από 8 ομάδες 4 δεκαεξαδικών ψηφίων (για παράδειγμα: 2001: cdba: 85a3: 0370: 0000: 0000: 3257: 9652).
Η δημιουργία του IPv6 ήταν απαραίτητη επειδή υπάρχουν περίπου μόνο 4 δισεκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί μοναδικών διευθύνσεων IPv4. Αυτό δεν είναι αρκετό για τις ανάγκες του ίντερνετ καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερες διευθύνσεις. Από την άλλη, το IPv6 επιτρέπει πολλούς πιθανούς συνδυασμούς διευθύνσεων – 3,4 x 1038 για να είμαστε ακριβείς.
Παρόλο που το IPv6 έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως αυξημένη ταχύτητα και ασφάλεια, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εγκαταλειφθεί εντελώς το IPv4. Η πλήρης μετάβαση είναι περίπλοκη, καθώς οι ISP (Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου), τα κέντρα δεδομένων και οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να αναβαθμίσουν την δαπανηρή υποδομή τους για να υποστηρίξουν το IPv6. Γι ’αυτό και οι δύο εκδόσεις θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν μαζί τα επόμενα χρόνια. Για να υπστηριχτεί η αλλαγή, τα δίκτυα ISP χρησιμοποιούν τεχνολογία διπλής στοιβάδας για να επιτρέπουν συνδέσεις τόσο για IPv4 όσο και για IPv6. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μερικές φορές να δείτε τη διεύθυνση IP σας να αλλάζει μεταξύ των 2 εκδόσεων.

Τι αποκαλύπτει η IP για εσάς;

Πού Είστε
Στο πιο βασικό επίπεδο, η διεύθυνση IP αποκαλύπτει τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, την πόλη και τον ταχυδρομικό κώδικα. Γι ’αυτό βλέπετε συχνά διαφημίσεις που είναι προσαρμοσμένες στην τοποθεσία σας. Για παράδειγμα, βλέπετε πάντα διαφημίσεις για τοπικά εστιατόρια και όχι για κάποιο που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει μόνο αυτό η διεύθυνση IP. Οτιδήποτε κάνετε στο διαδίκτυο συνδέεται με αυτή.
Τι Κάνετε Στο Διαδίκτυο
Οι ιστοσελίδες και οι διαφημιστές δεν προσπαθούν απλώς να δουν τη φυσική σας τοποθεσία μέσω της διεύθυνση IP. Θέλουν να ξέρουν τι παρακολουθείτε στο διαδίκτυο. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με εσάς είναι χρησιμοποιώντας cookies και τεχνολογία παρακολούθησης IP για να «ακολουθήσουν» τη διεύθυνση IP σας στο ίντερνετ. Με αυτά τα δεδομένα, μαθαίνουν για το τι βλέπετε ώστε να σας στέλνουν ακόμη πιο συγκεκριμένες διαφημίσεις που σχετίζονται με αυτό που πιστεύουν ότι σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν ακόμη και να πουλήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες σε άλλους διαφημιστές.
Ποιος Είστε
Ο ISP σας (Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου) μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για εσάς, επειδή έχει το όνομά σας, την ακριβή διεύθυνση και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κοιτάξει το ιστορικό περιήγησης που σχετίζεται με τη διεύθυνση IP σας. Μπορεί πραγματικά να συνδέσει ό, τι κάνετε στο διαδίκτυο με την ταυτότητά σας. Αυτό περιλαμβάνει το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε, τι αγοράζετε ή τι torrents χρησιμοποιείτε. Σε ορισμένες χώρες (όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο), απαιτείται ακόμη και από το νόμο να καταγράφονται οι διαδικτυακές σας πληροφορίες.

Θέλετε να διατηρήσετε την IP σας ιδιωτική;

1. Συνδεθείτε σε ένα VPN για να Αποκρύψετε τη διεύθυνση IP Σας (Και Κρυπτογραφήστε τη Διαδικτυακή Σας Δραστηριότητα)
Η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους απόκρυψης της διεύθυνσης IP. Πρώτον, χρησιμοποιεί μια μέθοδο γνωστή ως κρυπτογράφηση για να κάνει τις διαδικτυακές σας πληροφορίες δυσανάγνωστες σε οποιονδήποτε προσπαθεί να τις δει. Δεύτερον, ανακατευθύνει τη διαδικτυακή σας κίνηση μέσω των δικών του διακομιστών. Με αυτές τις 2 διαδικασίες να δουλεύουν μαζί, η μόνη διεύθυνση IP που είναι ορατή σε άλλους είναι η διεύθυνση IP του VPN και όχι η πραγματική σας.
Η απόκρυψη της διεύθυνσης IP με ένα VPN δεν είναι απλώς χρήσιμη για να διατηρηθούν οι διαδικτυακές σας πληροφορίες ασφαλείς και ιδιωτικές. Μπορεί επίσης να σας δώσει πρόσβαση σε περιεχόμενο με περιορισμούς τοποθεσίας όπως το Netflix ή το BBC iPlayer επιλέγοντας μια διεύθυνση IP που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα.
Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλα τα VPN τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, και ορισμένα εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τη διεύθυνση IP. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε ένα VPN που διαθέτει επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή τυχόν διαρροών IP.
2. Χρησιμοποιήστε έναν Proxy για να Αποκρύψετε τη Διεύθυνση IP
Με έναν proxy, οι διαδικτυακές σας πληροφορίες ανακατευθύνονται μέσω του διακομιστή proxy πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Έτσι, όποιος προσπαθεί να δει τη διεύθυνση IP θα βλέπει μόνο τη διεύθυνση του διακομιστή proxy και όχι την πραγματική σας. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει ένα VPN. Ωστόσο, οι διακομιστές proxy δεν κρυπτογραφούν τις πληροφορίες σας – καθιστώντας τις λιγότερο ασφαλές από ένα VPN.
3. Μείνετε Ανώνυμοι στο Δίκτυο Tor
Το Tor (The Onion Router) είναι ένα δίκτυο ανοιχτού κώδικα που το διαχειρίζονται εθελοντές και μπορεί να σας κρατήσει ανώνυμους στο διαδίκτυο. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα περιήγησης Tor το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας Tor. Κρύβει τη διεύθυνση IP στέλνοντας τις πληροφορίες σας μέσω διαφορετικών διακομιστών στο δίκτυο Tor, ενώ εφαρμόζει αρκετά επίπεδα κρυπτογράφησης. Η ορατή διεύθυνση IP σας θα είναι ένας διακομιστής Tor στο δίκτυο και όχι η πραγματική σας διεύθυνση IP.
Ενώ οι πληροφορίες σας παραμένουν ανώνυμες στο δίκτυο Tor, όλες οι δραστηριότητές σας εκτός του δικτύου εξακολουθεί να είναι ορατή στον ISP σας. Αυτό σημαίνει ότι ο ISP σας θα μπορεί ακόμα να δει ότι έχετε πρόσβαση στο δίκτυο Tor, παρόλο που δεν θα ξέρει τι κάνετε όταν είστε εκεί. Επίσης, η περιήγηση με το Tor είναι πολύ αργή επειδή τα δεδομένα σας πρέπει να περάσουν από πολλούς διακομιστές πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Εάν παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο YouTube σε ένα πρόγραμμα περιήγησης Tor, θα έχετε σημαντική καθυστέρηση και buffering.
4. Συνδεθείτε στο Δίκτυο Κινητής Τηλεφωνίας Σας μέσω Hotspot
Ένας από τους ταχύτερους τρόπους απόκρυψης της διεύθυνσης IP του οικιακού σας δικτύου είναι να κατευθύνετε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας του smartphone σας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία σημείου πρόσβασης (hotspot) στο ίντερνετ από το τηλέφωνό σας.
Αν και αυτή η μέθοδος κρύβει τη διεύθυνση IP του σπιτιού σας, δεν διατηρεί τις πληροφορίες σας απόρρητες. Ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα μπορεί ακόμα να δει όλα όσα κάνετε μέσω του δικτύου του, επειδή τα δεδομένα σας δεν είναι κρυπτογραφημένα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP του σπιτιού σας εάν πιστεύετε ότι έχει εκτεθεί.